Jaunumi, Pasākumi|

2024. gads 24. oktobrī plkst. 15.00, atzīmējot Kolkas bākas 140 gadu jubileju, biedrība Domesnes sadarbībā ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi, Zemūdens kultūrvēsturiskā mantojuma asociāciju un Kolkas Lībiešu saieta namu rīko semināru un atklāj izstādi Stāsti no jūras dzelmes.


Jau 140 gadu par drošu kuģošanu apkārt bīstamākajam sēklim Latvijas jūras piekrastē – Kolkasragam, gādā Kolkas jūras bāka. Laikos, kad navigācijas ierīces bija visai primitīvas, jūras braucēji varēja paļauties visvairāk uz savām zināšanām un pieredzi, un nereti zaudēja cīņā ar dabas spēkiem pie Kolkasraga. Zinātāji lēš, ka, pirms Kolkas jūras bākas uzbūvēšanas, tie ir vairāki desmiti kuģu gadā.

Angļu arheologs Džo Fletmens (Joe Flatman) uzskata, ka neveiksmju anatomija ir iedzimta jebkurā vērā ņemamā jūras piekrastes ainavā. To spilgti pierāda arī Kolkas vietējo iedzīvotāju mutēs dzīvojošā folklora par nogrimušiem kuģiem pilniem ar bagātību: „Pie Kolkasraga guļ kuģis ar zeltu. Kolkas kapos aprakts lielgabala stobrs, tajā ieslēpta karte. Mana vecmāte to zināja, viņai stāstīja Ūš Mīle” stāsta kolcenieks Juris Peļāvins.
Savukārt biedrību Domesnes, kura ir pasākuma Stāsti no jūras dzelmes iniciators, virza vēlme izzināt neveiksmju anatomiju Kolkas piekrastes ainavā. Pasākuma mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību nozīmīgai, taču maz pētītai Kolkasraga mantojuma daļai – zemūdens mantojumam. Jūra ap Kolkasragu tiek uzskatīta par lielāko kuģu kapsētu Baltijas jūrā, tomēr zemūdens pētījumi šeit un Latvijā kopumā notikuši visai maz, un daudzos gadījumos bijuši ūdenslīdēju un vēstures entuziastu virzīti. 

Izstādē fotogrāfijas un video mīsies ar no jūras izskalotajiem priekšmetiem. Ar fotogrāfijām un video no Kolkasraga jūras dzelmes izstādē dalīsies biedrības “Zemūdens kultūrvēstures mantojuma asociācija” pārstāvis, niršanas entuziasts Saulvedis Vārpiņš, savukārt izskalojumi ir kolcenieka Mareka Ieviņa kolekcionēti, un tagad atrodas biedrības Domesnes pārziņā.
Semināra daļā lektori ieskicēs zemūdens mantojuma pētniecību Latvijā kopumā, izceļot mantojumu Kolkasraga tuvumā, kā arī pieskarsies sadarbības iespējām dažādu institūciju starpā. Par biedrības Domesnes darbību un mērķiem stāstīs tās vadītāja Dženeta Marinska. Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes Arheoloģijas un vēstures daļas speciālists Kaspars Markus Molls sniegs ieskatu zemūdens pētījumu vēsturē Latvijā. Zviedrijas, Igaunijas un Latvijas ūdenslīdēju kopīgo ekspedīciju 1999./2000. gadā Kolkas un Ovīšu piekrastē un tās rezultātus prezentēs projekta Latvijas puses koordinators, Kara muzeja Ieroču un militārās tehnikas nodaļas vadītājs Dainis Poziņš. Kopā ar Rojas ostas pārvaldes vadītāju Jāni Megni un Kurzemes plānošanas reģiona pārstāvi dosimies “spoku tīklu” medībās, bet ūdenslīdēju kluba “Baltijas ronis” un biedrības “Bolderājas grupa” dalībnieki iepazīstinās ar entuziastu ieguldījumu zemūdens objektu apsekošanā un to saglabāšanā.
Visus iepriekš minētos vieno vēlme meklēt un izzināt stāstus no jūras dzelmes, lai pastāstītu tos citiem. Šoreiz stāsti būs gan vizuāli, gan audiāli, gan verbāli.


Visi interesenti laipni aicināti Kolkas Lībiešu saieta namā š.g. 24. oktobrī plkst. 15.00.
Ieeja bez maksas.

Biedrība Domesnes dibināta 2013.gadā un tās mērķis ir pētīt un popularizēt Kolkasraga kultūrvēsturisko mantojumu, kas saistīts ar Latvijas un pasaules kuģniecības vēsturi, veicinot ar to saistītus zinātniskus pētījumus, mantojuma pieejamību, sabiedrības izglītošanu un izpratni par to.

Informāciju sagatavoja Dženeta Marinska, 

biedrība Domesnes; tel. + 371 29 475 692, e-pasts dzenetam@gmail.com

Comments are closed.

Close Search Window